Mellemtrin
Overbygning
Hvor kommer vandet fra – vandhanen eller skyerne?
Vi bygger vandets kredsløb med måtter på gulvet – og tager selv turen gennem kredsløbet som vanddråber.
Klassetrin: Natur og teknik
Varighed: 45 minutter
Fag: Natur og teknik
Læringsmål fra Den Grønne Læseplan: Børnene lærer, hvordan man bruger vandet på en fornuftig måde – og dermed viser omsorg for naturen.
Sted: I institutionen
Book et forløb

Vandets vej – fra undergrunden til vandhanen
Vi arbejder med enkle pumper og laver forsøg med ramper og fald – kugler erstatter vandet, så forsøget sker uden rigtigt vand. Hvad sker der, når vandet siver ned gennem jorden, og hvordan pumper vi det op? Hvad sker der på et vandværk? Vi bygger os frem til svarene.
Klassetrin: Indskoling
Varighed: 2 timer
Fag: Natur og teknik
Læringsmål fra Den Grønne Læseplan: Eleverne lærer, hvor vi får vandet fra, og hvad der sker med vores spildevand. De ser også en model af vandforsyningen.
Sted: På skolen
Book et forløb

Vandforbrug
Hvor meget vand bruger man egentlig, når man børster tænder, og hvor meget på en hel dag? Er det en god ide at spare på vandet? Det er nogle af de spørgsmål, vi skal prøve at finde svar på gennem snak og forskellige opgaver.
Klassetrin: Indskoling
Varighed: 1 time
Fag: Natur og teknik.
Læringsmål fra Den Grønne Læseplan: Eleverne lærer, hvordan man bruger vandet på en fornuftig måde – i respekt for naturen
Sted: Formidlingscenter Sonforce, Nørrekobbel 7, 6400 Sønderborg eller på skolen
Book et forløb

Vandets vej – gennem rørene
Vi skal arbejde med pumper, rør og render. Vi kigger på, hvordan man kan få vand op fra undergrunden, og hvordan man kan få det til at bevæge sig over længere strækninger. Vi har regnslag – husk støvler.
Klassetrin: Mellemtrin
Varighed: 2 timer
Fag: Natur og teknik
Læringsmål fra Den Grønne Læseplan: Eleverne lærer, hvor vi får vandet fra, og hvad der sker med vores spildevand. De har også set en model af vandforsyningen.
Book et forløb

Vandets vej – fra grundvand til drikkevand
Vi gennemgår de processer, vandet skal gennem for at komme fra grundvandet til forbruger. Vi sammenligner med andre landes vandforsyning og taler om det historiske perspektiv – særligt i forhold til erkendelsen af bakteriers indvirkning på drikkevandets kvalitet.
Klassetrin: Overbygning
Varighed: 2 timer
Fag: Fysik/kemi, geografi, biologi
Læringsmål fra Den Grønne Læseplan: Eleverne lærer om fremtidens drikkevandsforsyning og om den enkeltes vandforbrug.
Book et forløb

Besøg Gråsten vandværk
Vi tager gerne i mod skoleklasser til rundvisning på Gråsten vandværk, hvor vi ud fra en rundvisning, taler om vandet vej fra grundvand til drikkevand- og de processer, det involverer.
Klassetrin: Indskoling, mellemtrin og udskoling
Varighed: ca 45 minutter
Fag: Natur og teknik
Læringsmål fra Den Grønne LæseplanIndskoling: Du ved, at vi ”bor oven på” det vand, vi drikker, og derfor skal passe på vores vand. Mellemtrin: Du lærer at grundvandet dannes over tid, det kan forurenes pga. nedsivning og derfor er drikkevand en sårbar ressource. Udskoling: Du kan lære andre om fremtidens drikkevandsforsyning og om den enkeltes vandforbrug og udledning af stoffer
Book et forløb

Formidlingscenter Sonforce / Nørrekobbel Genbrugsplads
Nørrekobbel 7, 6400 Sønderborg, Denmark
Sønderborg Renseanlæg
Nørre Havnegade 111, 6400 Sønderborg, Denmark